Power to women op wereldvrouwendag

Vandaag is het wereldvrouwendag. Een dag waarop we de vooruitgang van vrouwen op economisch gebied vieren, een dag van emancipatie dus. Hebben we zo’n dag nog wel nodig? Wij, powerwomen, vinden van wel. Aan de ene kant omdat vrouwen in Nederland in sommige opzichten nog echt wel achtergesteld zijn (denk aan lager salaris, minder kans op promotie), maar vooral nog veel meer omdat we lang niet alles uit onszelf halen.

Power krijg je niet, power dien je te nemen

Zoals Roseanne Barr zei: wat vrouwen nog moeten leren is dat niemand je power gaat geven. Je moet het nemen. Want wat verstaan wij onder power?

Voor mij is power dat je weet wie je bent en actief op weg bent om je dromen en ambities waar te maken. Je laat het leven je niet overkomen, maar je maakt bewust je keuzes en werkt naar een zelfgekozen doel. Idealiter help je onderweg ook nog anderen om hun doelstellingen te behalen. Kortom, het is een soort (pro-)actieve mind-set.

Begin dit jaar hebben wij powerwomen.nl opgericht, omdat wij deze power gunnen aan iedere vrouw, om te beginnen aan onszelf 🙂 Want zelf vind ik het ook best lastig om een powerwoman te zijn. Ik kom de volgende struikelblokken tegen.

1.       Weten wie je bent: ken ik mezelf goed genoeg, waar sta ik voor? Wat vind ik heel leuk om te doen? En wat past totaal niet bij mij? Vragen die de afgelopen weken steeds meer zijn gaan leven. Ik heb het nog niet concreet voor ogen, maar ik leer mezelf steeds beter kennen.

2.       Ken je ambities: als je niet weet wat je wilt bereiken, ga je er zeker niet komen. Maar wat wil ik dan bereiken? Waar wil ik naar toe groeien? En zit ik dan nu op het juiste spoor?

3.       Heb het lef er voor te gaan: als je je droom en ambitie dan goed voor ogen hebt, heb dan ook het lef om daarvoor te gaan. Maar wat als je niet durft? Niet je huidige, veilige positie durft los te laten, niet durft te zeggen waar jij voor wilt gaan? (Ik hoor Roseanne nu echt in m’n oor schreeuwen: take it, take it!)

4.       Laat je niet afleiden: zucht, maak ik tijd om te weten wie ik ben en wat mijn ambities zijn, wordt voor ik het weet een kind ziek, start er een groot project op mijn werk, stormschade aan mijn huis. Voor ik het weet eist het hier en nu weer alle aandacht op. Kan ik blijven focussen op mijn ambities?

Dus wereldvrouwendag, goed idee!

Power to women, wat gaat dat mij opleveren? Ja, heel veel. Als ik niet naar een doel toe werk, hoe kan ik dan voldoening voelen? En ik wil mezelf graag uitdagen, zien hoeveel ik uit het leven kan halen, hoe kan dat als ik niet uit mijn comfortzone kom? Ik denk dat ik er een gelukkiger en tevredener mens van ga worden. Dat ik meer van het leven kan genieten en meer onderneem en er meer toe doe. Ik zou bereiken dat deze anonieme quote werkelijkheid wordt: “Als ik later oud ben, dan wil ik niet dat ze zeggen: ach wat een leuk oud vrouwtje… Nee, dan wil ik dat ze zeggen: och jee, wat is ze nu weer van plan!”

Fijne wereldvrouwendag, collega powerwoman!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *